Inscripció de Siloam

    La inscripció de Siloam commemora la construcció d'un túnel que va ser construït pel rei Ezequías, en el sèptim segle abans de la nostra era, per portar l'aigua de la font de Gihon fins la piscina de Siloam en Sión, el nucli urbá de la antiga Jerusalem.

    Aquest escrit redactat en caràcters paleo-hebreus, que resulta un dels mes antics d'aquest tipus, va passar inadvertit a pesar de que la galeria, descoberta en 1880, havia estat examinada per imminents arqueòlegs, com Edward Robinson, Sir Charles Wilson i Sir Charls Warren.
D'acord amb el Diccionari Bíblic de Easton (1897), la inscripció va ser notada per un jove que al passar pel corredor de la piscina de Siolam, es va fitxar en les lletres gravades en la paret oriental del túnel, a sis metres de la sortida.

    En un intent de robo, la inscripció va ser tallada de la paret i feta miques, però afortunadament, els fragments van ser restaurats gracies a l'esforç del cònsol britànic en Jerusalem, i conservats desprès en al Museu de L'Antic Orient de Istanbul, van estar desprès desxifrats pel professor A.H. Sayce.

Transliteració al català de la inscripció:

1ª línea -     ... el túnel() e aquesta es la historia de la excavació, quan
2ª línea -      els pics excavaven un contra l'altre i quedaven encara tres cúbits d'excavació(?) ... la veu d'un ...
3ª línea -     s'escoltava cridar des de l'altra costat, havia una ressonància (zedah=paraula arcaica ?) en la roca de la dreta i de la esquerra i el dia que
4ª línea -     el túnel (va ser acabat) els talladors de la pedra van excavar cada qual cap a l'altra part, pic contra pic i
5ª línea -     va fluir l'aigua de la font fins la piscina a traves de 1200 cúbits i de 100
6ª línea -     era l'altura ... el cap dels excavadors

Traducció de la inscripció:

    ""Observa el túnel; he aquí el relat de com va ser excavat. M'entres els miners cavaven amb el pic un de front a l'altre, i quan faltava tallar nomes tres cúbits de roca, es va escoltar la veu d'un que cridava; havia en la roca una ressonància que provenia tant de la dreta com de la esquerra. I en el dia que glopejant uns contra els altres, pic contra pic, van obrir els miners el forat, l'aigua de la font va fluir la distancia de 1200 cúbits fins la piscina, i l'altura de la roca sobre el cap dels miners ...".

    Aquesta inscripció en dona la possibilitat de conèixer amb certesa la conversió del cúbit al nostre sistema de medició, per que si la galeria te una mida de 1200 cúbits, com es diu, i la seva longitud es en metres 533,40, dividint 53.340 cm per 1200 cúbits, resulta que 1 cúbit te la mida de 44,45 cm.

   

    Els arqueòlegs han calculat per mig del carbono -14, la edat del material orgànic que conte l'arrebossat del túnel, i per mig del uranio-torio, la de les estalactites formades en el túnel des de la seva construcció. Aquesta datació a establert que va ser construït uns 700 anys abans de la nostra era, donant amb això la raó al relat bíblic i invalidant els arguments dels que sostenien que havia estat construït en el segon segle de la nostra era.    La piscina de Siloam es troba en Jerusalem, en la part inferior del flanc meridional del Mont Ofel, ara al sud-est de la ciutat i fora dels murs de la ciutat antiga. S'alimentava de les aigües de la font de Gihón, que fluïen a traves de dos aqüeductes:
    El primer -     era el canal de la edat de bronze: un tall tallat directament en la roca, de 6 m de profunditat i cobert amb lajas de pedra.
    El segon -     era el túnel de Ezequías.

Piscina inferior

    Els antics testimonis relaten que durant el període del Segon Temple existia una piscina inferior, mes orientada al vall que la primera. Durant la tardor de l'any 2004, alguns operaris que excavaven en un clavegueró proper al lloc de la piscina, van descobrir alguns esglaons en la roca i l'estudiós Ronny Reich junt a Eli Shukron, tots dos eminents arqueòlegs , van analitzar aquesta troballa, i va ser evident per a ells que els esglaons formaven part de la piscina inferior de Segon Temple.


    Aquesta altra piscina no es perfectament rectangular, si no lleugerament trapezoïdal, te tres series de cinc esglaons i dos d'elles condueixen a una plataforma intermèdia abans del fons; es evident que els esglaons servien per poder utilitzar l'aigua en els seus diferents nivells. Las parets de la piscina estan revestides de pedra encara que existeixen restes d'un precedent arrebossat que ajudava a contenir l'aigua. Algunes de les monedes trobades en el arrebossat pertanyen als temps de Alejandro Janeo (104 a 76 abans de la nostra era) i altres trobades en el fons, son del temps de les guerres jueves dels anys 66 al 70 de la nostra era.

    Per al fet de ser una reserva d'aigua corrent, segurament servia als antics hebreus que es dirigien a la ciutat, com un lloc d'ablucions i purificacions rituals abans de visitar el Temple. Aquesta es segurament la piscina mencionada per Joan en el seu evangeli en el capítol 9:6..11.